Affirmationer

Vad är affirmationer?

Ett sätt att tala till och resonera med sig själv. Målet är att bilda sig en positiv bild kring ett fenomen, en positiv självbild eller sin egen styrka. I förlängningen kan detta fungera likt en självuppfyllande profetia.

När det gäller förlossning/födsel kan det vara att lita på sin kropp, att känna sig stark, att ta emot varje våg etc. 

Hur funkar de?

Om vi vänder på det kan nog många känna igen sig i att negativa tankar späder på en negativ självbild, få oss att känna oss dåliga eller mindre värda.

Är det så enkelt som att köpa ett gäng affirmationer eller skriva ut dem från nätet.

Det enkla svaret är nej.

Enligt forskning måste affirmationerna kännas relevanta för den som skall använda dem. En negativ känsla kring sig själv eller sina förmågor kan tvärtom förstärkas om en försöker “omvända” sig själv oavsett hur många positiva superlativ kring fenomenet som upprepas. 

Hur bör vi använda dem då?

Antingen förstärker vi något som vi redan har en positiv eller i varje fall inte negativ bild kring. Det kräver att vi väljer affirmationer med omsorg eller helt enkelt författar dem själva. De måste alltså kännas äkta för att fungera.

Genom att själv skriva ned dem internaliserar vi dem ytterligare genom handen till hjärnan. Tycker en om att måla och rita kan själva utsmyckningen ytterligare förstärka genom att tanken kommer kretsa kring affirmationen samtidigt som kreativiteten, men de behöver inte vara snygga för att fungera.

Ett annat sätt att använda affirmationer är att ställa dem som en fråga. Forskare som undersökt detta menar att affirmationerna då inte riskerar att förstärka det de skall motverka utan får oss att resonera ytterligare kring egenskapen, fenomenet de riktas mot. T.ex. Jag är stark, formuleras om till “Är jag stark?”. Jag kan föda fram mitt barn. “Kan jag föda fram mitt barn?”. Det går då inte att omedvetet  “fly” från känslorna kring frågan.

Är jag innerst inne osäker på om jag är stark så spelar det ingen roll hur många gånger jag upprepar eller läser min affirmation för även tvivlet kommer förstärkas för varje gång. Om jag däremot frågar mig själv, kommer jag behöva kännas vid mitt tvivel och hantera det.

I videon nedan förklaras hur frågor kan ställas och varför det fungerar, intressant. 

Kommentera gärna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: